MALATYA HEKİMHAN KAVACIK MAHALLE NÜFUSU YILLARA VE CİNSİYETE GÖRE DAĞILIM GRAFİKLERİ
Köy nüfusunun çoğunluğu, kışın Malatya merkezde yazın ise köyde oturmaktadır. Köyün gençleri, genelde gurbette bulunmaktadır.
Köyümüz, ne zaman kurulduğu tam olarak bilinmemekle birlikte en az 200 -250 yıl önce kurulduğu düşünülmektedir. Köyün nüfus kütüğü, Hekimhan ilçesi nüfus kütüğüyle birlikte 1967 yılında yanması nedeniyle önceki nüfus kütüklerine ulaşılamadığı için, son bilinen nüfus kayıtlarına göre; Ali oğlu Şatır Yener'in 1887 doğumlu; İsmail oğlu Mehmet Yener'in 1897 doğumlu olmaları ve bunlar öncesinde köyde en az 3-4 neslin yaşamış olması hususu dikkate alındığında bu düşünce doğrulanmaktadır.
Köyümüzün bir çok yerinde, başka ırklarla ilgili olabileceği düşünülen yerleşik hayata ilişkin belirtiler bulunmakla birlikte, köyün şu anki yerleşim yerinin, zamanın Harput Eyaletinden (tanzimat sonrasında eyalet olan Harput'tan,) ilkin Arapgir'e, sanra Arguvan'a uğrayarak, köyün bulunduğu yere gelen bir kişinin veye iki kardeşin zürriyetinden oluşmuştur. Köye gelen kardeşler, Yeniçeri (diğer adı Osman olabilir) ile Mamacan'dır. Bu iki kardeşin adı, köyde iki kabilenin adı olarak geçmeye başlar ve günümüze kadar kabile adı olarak devam etmiş olmakla kendi aralarında başka kabilelere ayrılmışlardır. Her iki kabilenin soyağacı tam olarak bilinmemektedir.
Köyün ilk geçim kaynağı, hayvancılık olup zamanla tarım arazilerinin açılması ve genişletilmesi suretiyle yapılan tarım, geçim kaynağını olmuştur. Son 15-20 yıldır bazı tarım arazileri, kayısı bahçesine çevrilmiştir.
HEKİMHAN'IN TARİHİ
Hekimhan ilçesi'nde, yörede bulunan mağaralar ve ören yerlerinde yapılan yüzey araştırmaları, ilk yerleşimin M.O, 5000-3500 yılları arasında Geç Kalkolitik devrinde başladığını göstermektedir. Eski tunç devrinde de devam eden yerleşimin daha sonraki devirlerde sürdüğü sanılmaktadır. Yöredeki tarihi kalıntılara göre Roma ve Bizans dönemlerinde de yerleşimin olduğu bilinmektedir.
Selçuklular zamanında Türklerin eline geçen ilçe, Yavuz Sultan Selim zamanında Osmanlı hakimiyetine girmiştir. 16. yüzyılda bir köy olarak Keban'a, daha sonra nahiye olarak Akçadağ'a bağlanan Hekimhan, 1915 yılında ilçe olarak Malatya'ya bağlanmıştır. İle uzaklığı 80 km, olup, 1040 rakımdadır. Yöre ova ve dağlık bir özellik gösterir. İlçenin doğusunda Arguvan, güney doğusunda Yazıhan, Malatya, güneyinde Akçadağ, batısında Kuluncak, kuzeyinde Sivas'ın Kangal ilçesi bulunur.
Hekimhan ilçesinin bir yerleşim yeri olarak “1656- 1661” yılları arasında Köprülü Mehmet Paşa tarafından kurulduğu bilinmektedir. Kuruluşu tamamen askeri amaçlıdır. İlçe merkezindeki kitabeden Selçuklular devrinde yapıldığı anlaşılan eski bir hamam mevcuttur.
Halen halk dilinde “ TAŞHAN” olarak bilinen bu handa Mısırdan Malatya ‘ya sürgün edilip Malatya da cezasını çektikten sonra İstanbul ‘a dönmekte olan Emrullah isimli hekim bir süre konaklamış, konakladığı bu süre zarfında hanın yıkılan yerlerini tamir ettirerek üzerine ismini yazdırmıştır. Daha sonraları konaklamaya gelen gelenler, üzerindeki yazıyı okuyarak tamir ettiren kişiye izafeten Hekimin Hanı demeye başlamışlar, bu isim zamanla değişikliğe uğrayarak “HEKİMHAN” şekline dönüşmüştür.İlçe çevresindeki köylerde bulunan eski eser kalıntılarından genelde ilçe tarihinin eskilere dayandığı, eski “İPEKYOLU “ ve LİKYA KRALI GİGES tarafından yaptırılan “KRAL YOLU “ nun ilçeden geçtiği bilinmekte olup, hatta Etiler ve Persler arasında yapılan KADEŞ SAVAŞI “nın İlçeye bağlı “BOĞAZGÖREN” köyünde yapıldığı yörede halen mevcut kitabelerden anlaşılmaktadır. İlçe merkezi 16. Yüzyıldan beri köy olarak Keban’a daha sonra bucak olarak Akçadağ’a 1915 yılında ise ilçe olarak Malatya ‘ya bağlanmıştır.
HEKİMHAN'IN İDARİ YAPI
Yüzölçümü.....................: 1844 km2
Toplam Nüfusu...............: 42 515 (2000Genel Nüfus Sayımı'na göre)
Şehir Merkezi Nüfusu ......: 13 206 (2000Genel Nüfus Sayımı'na göre)
Nüfus Yoğunluğu ............: 22
İlçenin yüzölçümü 1.844 km2 olup, 2000 genel nüfus sayımına göre toplam nüfusu 42.515'dir. Şehir nüfusu 13.206, köy nüfusu 29.309'dur
İLÇEYE BAĞLI KÖY SAYISI: İlçede yerleşme durumu genellikle çok dağınıktır. İlçe merkeziyle kasabalara bağlı 35 Mahalle ve 49 köy muhtarlığı ile bunlara bağlı 106 mezra ve oba bulunmaktadır. nedenleri;
İLÇEDE BULUNAN BELEDİYE SAYISI: İlçemizde merkez belediye dahil olmak üzere toplam 6 belediye bulunmaktadır.
ULAŞIM: İlçenin Malatya ile bağlantısını sağlayan ve aynı zamanda Sivas Malatya karayolu olarak kullanılan yolun şehirler arası yol transit olarak kullanıldığından bu yolun şehirler arası standartlara uygun hale getirilmesi gerekmektedir. İlçede Malatya-Sivas demiryolunun geçmesi nedeniyle şehirlerarası ulaşımın bir kısmı da demiryolu ile sağlanmaktadır. Yörenin en önemli gelir kaynakları tarım ve hayvancılıktır. Halk, örf ve adetlerine bağlı olarak yaşamaktadır. Ancak dil, kıyafet, adet ve gelenek bakımından köyler arasında bazı farklılıklar bulunmaktadır. Çok sayıda kişi yabancı ülkelere ve yurdun çeşitli şehirlerine çalışmak için giderler. İlçede iki önemli kuruluş bulunmaktadır. Onlardan biri krom üretimi yapan Bilfer Madencilik Şirketi ki; şirket, krom cevheri üretmektedir, İlçenin demir cevheri üretim kapasitesi bir milyon tondur. Yine ilçede özel idareye ait tuğla fabrikası bulunmaktadır. Bu fabrika; 120 kişiye iş imkânı sağlamaktadır. İlçede okuma yazma oram % 90 'dır. Tarihi eser bakımından ilçeye adını veren Taşhan 1218 yılında Selçuklular döneminde Ebül Hasan El-Malatı tarafından yaptırılmıştır. Ayrıca Köprülü Mehmet Paşa Camii 1656-1661 yılları arasında adı anılan kişi tarafından yaptırılmıştır.
Gezilebilecek Yerler : Güzelyurt, Ilıcak, Şıpşıpı, Yücekaya, Sürbelıan mesire yerleri, Han Camii ve Kaletepeler gezilip görülecek yerlerin başında yer alır